23. januar 2021 Af Gorm Bruun Hansen
Nu er jubilæumsåret for genforeningen i 1920 ved at rinde ud. Så kan det være på sin plads at fortælle om genforeningsstenene i Roskilde kommune.
Der er i Danmark rejst mellem 500 og 600 mindesten for genforeningen. De er netop alle blevet fredet. Langt de fleste blev rejst mellem 1920 og 1930. De er meget ujævnt fordelt over hele landet, selvfølgelig tættest i Sønderjylland, men også forholdsvis mange i Østjylland. Og som vi skal se også mange i ”vores” område.
I alt er der registreret 12 genforeningssten i nuværende Roskilde Kommune, heraf seks i den gamle Gundsø kommune. De fleste – seks - blev rejst allerede i 1920 ofte på en af de officielle dage, så man har haft meget travlt. Fire kom til året efter i 1921, medens de sidste to kom til i 1930 i Jyllinge og Snoldelev.
Lokalt initiativ
Det er uhyre karakteristisk, at de alle er rejst på helt lokalt initiativ, af indbyggerne i landsbyen eller en eller flere borgere i området, f.eks. Roskilde, og i Ågerup angiveligt af sognets kvinder. Stenene blev selvfølgelig placeret centralt i landsbyerne, det var jo de lokale, som tog initiativet og besværet: ved kirken (Gundsømagle, Snoldelev), ved skolen (Store Hede), ved stationen, ved det centrale vejkryds. En del af stenene er sat under et eller flere store træer, som enten blev plantet samtidigt eller stod i forvejen, f.eks. Jyllinge, Københavnsvej, Byparken.
I Jyllinge blev det i 1929 foreslået at rejse en sten til minde om de faldne i de to krige 1848-1850 og 1864 fra sognet. Forslaget blev udvidet til også at være en genforeningssten, og man valgte den smukke klint, hvor sognepræsten A. L. Bruun i 1889 havde indrettet en smuk lille lund med træer. Roskilde Højskoles sten var blevet fundet et par år før, ironisk nok da man gravede skyttegrave på højskolens grund som led i Tunestillingen under 1. Verdenskrig, netop for at forsvare sig mod evt. tysk angreb på hovedstaden. Stenen og dens tekst (af højskoleforstander Thomas Bredsdorff) blev afsløret ikke på en af genforeningsmindedagene, men på skolens fødselsdag 17/7 1920 med over 400 deltagere.
I Roskilde by tog nogle af byens fremmeste borgere initiativet til at rejse en sten i den nyanlagte Byparken på den smukkeste og højest plads foran restauranten med vid udsigt over fjorden. Proprietær Th. Havsteen fra Store Maglegård samlede på sten i sin have og skænkede en meget egenartet og karakteristisk sten fundet i Lavringe Å ved Osted. Indvielsen med festligheder fandt sted 31/10 1920. Med baggrund i studier af lokalhistorikeren Per Steenholdt har grænseforeningen nu ændret sin tekst, så stenen er officiel og givet som gave til borgmesteren på byens vegne.
Som det fremgår af de 12 sten i Roskilde kommune er denne diskussion i virkeligheden uinteressant, idet alle sten er rejst på lokal og/eller privat initiativ og aldrig ”officiel”. Den lokale ældre sognepræst dr. theol. L. Glahn forsøgte gennem flere år at få rejst et genforeningsminde i Snoldelev. Det lykkedes i 1930, bl.a. sammen med en lokal proprietær.
Bliver stenene brugt?
Bliver stenene overhovedet brugt i dag, f.eks. til markeringer af bestemte dage eller andre festligheder? Det har jeg aldrig hørt eller læst om, men vil meget gerne høre om det, hvis det er tilfældet. Interessant er det, at ved fire af stenene i det gamle Gundsø kommune (Hvedstrup, Gundsølille, Kirkerup og Gundsømagle) er der placeret en mindesten for befrielsen maj 1945 lige ved siden af genforeningsstenen. De er markant mindre og uanseligere uden anden tekst end dato og år.
I øvrigt er der aldrig lavet en registratur over mindesten for befrielsen.
Illustrationer: Fotos er alle taget af forfatteren denne sommer og viser nuværende situation. Johannes Vejlager har skrevet den store bog Genforeningsmindesmærkernes historie i 1939. På Grænseforeningens hjemmeside kan man se tydelige fotos samt grundige gennemgang af samtlige genforeningssten i Danmark. På denne hjemmeside er den nøjagtige placering klart angivet. Inge Adriansen har i Erindringssteder i Danmark fra 2010 gennemgået og analyseret alle slags mindesmærker i Danmark. Christian Sørensen har i Egnshistoriske skrifter for 2020 sammenfattet viden om stenene i den gamle Gundsø kommune. Du kan også læs en artikel om genforeningssten i Roskilde Kommune i Jul i Roskilde 2020.
Billederne viser genforeningssten ved Roskilde Højskole (øverst) og nederst fra venstre Snoldelev, Byparken Roskilde, Gundsømagle og Hvedstrup.