Historisk Samfund


for Roskilde Amt


  • Forside
  • Foreningen
    • Om os
    • Bestyrelse
    • Vedtægter
    • Årsberetninger
  • Arrangementer
    • Kalender
    • Tidligere udflugter
  • Nyheder 2021
    • 2021
    • 2020
  • Årbøger
    • Årbøgerne
    • Manuskripter og redaktion
  • Bliv medlem
    • Tilmeld dig
    • Privatlivspolitik
  • Nyheder 2024

Programmet for foråret 2025



Kære medlemmer


Programmet for forårets foredrag er nu klart og kan ses her på siden.


På programmet i foråret er der fire foredrag, som indledes den 20. januar ved forsker ved Rigsarkivet, Silvia Goldbaum Tarabini, der fortæller om danske jøder i Ghetto Theresienstadt i Tjekkiet, deres oplevelse af tilfangetagelse og deportation og det daglige liv under fangeskabet.


Den årlige generalforsamling afholdes mandag 24. marts. Efter generalforsamlingen fortæller seniorforsker ved Dansk Institut for internationale Studier, Ulrik Pram Gad, om afkoloniseringen af Grønland.


På programmet i foråret er desuden besøg på Rigsarkivet mandag 19. maj.


Hertil kommer to udflugter. Forårsudflugten vil gå til Amager lørdag 24. maj. Efterårsudflugten vil gå til Sydsverige i weekenden 19.-21. september. Man kan læse mere om udflugterne på hjemmesidens forside.


Alle vores foredrag afholdes kl. 19.30 i auditoriet i Roskilde Rådhus.


​Med venlig hilsen

Henrik Denman

Sekretær


Billedet viser J.F. Salys rytterstatue af Frederik 5.





Mandag 20. januar 2025



Danske jøder i Theresienstadt

Foredrag af Silvia Goldbaum Tarabini


Læs mere

Mandag 24. februar 2025



Frederik 5., konge 1746-1766

Foredrag af Søren Mentz



Læs mere

Mandag 24. marts 2025



Grønlands slowmotion afkolonisering - og Rigsfællesskabets grænse

Foredrag af Ulrik Pram Gad


Læs mere

Mandag 28. april 2025



Danmark set fra luften i lokal- og slægtshistorie

Foredrag af Mette Colding Dahl


Læs mere

Mandag 19. maj 2025



Besøg på Rigsarkivet

Medlemmerne får nærmere besked, når tiden nærmer sig.


Læs mere

Arrangementer forår 2025



Mandag 20. januar 2025




Danske jøder i Theresienstadt



Foredrag af Silvia Goldbaum Tarabini


I forbindelse med jødeaktionen i oktober 1943 blev 470 jøder arresteret og deporteret til Ghetto Theresienstadt i Tjekkiet, hvor de kom til at opholde sig i halvandet år. Foredraget tager udgangspunkt i deres perspektiv, deres oplevelse af tilfangetagelse og deportation og det daglige liv under fangenskabet.


Silvia Goldbaum Tarabini er forsker ved Rigsarkivet. Foredraget tager udgangspunkt i hendes bog Danske jøders liv og død i Theresienstadt (Gyldendal 2023). Bogen bygger på et stort materiale, der stammer fra en tredjedel af de overlevende herunder dagbøger, vidnesbyrd, breve, spørgeskemaer udfyldt efter hjemkomsten, senere beretninger samt interviews med overlevende.



Mandag 24. februar 2025 kl. 19.30



Frederik 5., konge 1746-1766



Foredrag ved Søren Mentz, leder af Museum Amager


Da nogle billedkunstnere i 2020 kastede en buste af Frederik 5. i havnen i København, dukkede kongen paradoksalt nok op til overfladen. Mange danskere havde ellers glemt ham. Men nu skulle den døde konge altså holdes ansvarlig for kolonitid og slaveri. Og var han ikke bare en liderlig alkoholiker?


Det kendetegner mange fortællinger om Frederik 5., at han drak for meget til at lede Danmark. I dette foredrag tegner ph.d. i historie og ekspert i 1700-tallet,


Søren Mentz, et mere nuanceret billede af kongen. Hans regeringstid var den mest stabile under enevælden, og nye kildestudier afslører hidtil ukendte sider af Frederik 5. Den folkekære monark blev et symbol på statsmagten og rokokoens kendte ansigt i Danmark.



Mandag 24. marts 2025 kl. 19.30



Grønlands slowmotion afkolonisering - og Rigsfællesskabets grænse



Foredrag ved Ulrik Pram Gad


Rigsfællesskabet knirker. Isen smelter og stormagterne byder sig til. Fra et dansk perspektiv kan det nemt se ud som om Grønlands aktuelle bevægelse mod selvstændighed hænger sammen med klimaforandringerne og den måde, konkurrerende stormagter byder sig til. Men fra grønlandsk side fremstår Rigsfællesskabet i dets aktuelle form snarere som et stadie i en langstrakt afkoloniseringsproces.


Krav og ønsker fra Grønland og Færøerne synes nu i højere grad at falde i takt, ligesom flere stemmer i Danmark nu gør sig tanker om næste skridt – mens det officielle Danmark gør sig umage for at fremstå imødekommende, uden dog at forpligte sig til noget.


Er der flere skridt før grønlandsk og færøske selvstændighed? Og er der en blød landing på den anden side? Foredraget opridser de senere års udvikling, og trækker tråde tilbage for at afdække, hvorfor diskussionerne tager den form, de gør.


Ulrik Pram Gad er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier. Han har fulgt grønlandsk politik og udviklingen i rigsfællesskabet siden han arbejdede for Hjemmestyret i Nuuk fra 1998 til 2004.



Mandag 28. april 2025 kl. 19.30



Danmark set fra luften i lokal- og slægtshistorie



Foredrag ved Mette Colding Dahl


Det Kgl. Bibliotek har siden 2012 lagt over 2.000.000 historiske luftfotografier online på internetportalen Danmark set fra luften.


Forskningsbibliotekar Mette Colding Dahl, der har været tilknyttet projektet siden dets start, fortæller om historien bag Det Kgl. Biblioteks unikke samling af luftfotografier fra det 20. århundrede. Vi får desuden en introduktion til Danmark set fra luften samt konkrete eksempler på, hvordan luftfotografier kan anvendes i slægts- og lokalhistorie.


Mette Colding Dahl er uddannet cand.mag. i historie fra Københavns Universitet, og har siden 2011 været ansat som forskningsbibliotekar i Det Kgl. Biblioteks Kort- og Billedsamling, som i dag er en del af afdelingen Specialsamlinger.




Mandag 19. maj 2025




Besøg på Rigsarkivet



Kom med ind bag facaden og oplev Rigsarkivets imponerende samling af dokumenter, kort og fotografier i Rigsarkivets afdeling i København. En unik mulighed for at komme tæt på de kilder, som har været med til at forme Danmarks historie.


Rundvisningen vil indeholde fortællinger om arkivalier med en spændende historie, flotte illustrationer og fine segl. Man vil også se magasinerne og det imponerende højlager.


Det er kun muligt at besøge Rigsarkivet i mindre grupper, så derfor bliver der krav om tilmelding sammen med et entrébeløb.


Der vil komme nærmere besked herom til medlemmerne, når tiden nærmer sig.



Vil du være med til et af vores mange spændende arrangementer?


Bliv medlem

Historisk Samfund Roskilde Amt



Webmaster: Bent Hansen
info@historisksamfundforroskildeamt.dk


Bliv medlem