Historisk Samfund


for Roskilde Amt


  • Forside
  • Foreningen
    • Om os
    • Bestyrelse
    • Vedtægter
    • Årsberetninger
  • Arrangementer
    • Kalender
    • Tidligere udflugter
  • Nyheder 
    • 2021
    • 2020
  • Årbøger
    • Årbøgerne
    • Manuskripter og redaktion
  • Bliv medlem
    • Tilmeld dig
    • Privatlivspolitik

Foredrag 1. marts aflyst



På grund af de forlængede restriktioner bliver vi nødt til at aflyse det planlagte foredrag den 1. marts, hvor museumsinspektør Peder Dam skulle fortælle om kortlægningen af Danmark.


Vi har endnu ikke taget stilling til afholdelsen af generalforsamlingen 22. marts med et efterfølgende foredrag af pensioneret stadsarkivar Eva Tønnesen om den topografiske tradition i Danmark.


Vi er klar over, at mange i den grad savner sociale kontakter og kulturelle oplevelser. Vi må passe på hinanden, samfundet og os selv.



Med venlig hilsen

Gorm Bruun Hansen

formand




Billedet til højre:

Kort over Danmark af Olaus Magnus fra 1539.



STORT FORÅRSPROGRAM ER KLAR



Bestyrelsen er klar med det nye program for foråret 2021.


Alle foredrag foregår i foråret 2021 i bibliotekssalen kl. 19.30 på Roskilde Bibliotek,

Dronning Margrethes Vej 14.


Vi tager selvfølgelig forbehold for mulige restriktioner og andre ændringer, men håber det bedste.


På bestyrelsens vegne

Gorm Bruun Hansen

Formand



AFLYST - Mandag 1. marts 2021 kl. 19.30



Kortlægningen af Danmark

Foredrag af Peder Dam


Læs mere

Mandag 22. marts 2021
kl. 19.30



Generalforsamling og Trap og værket

Foredrag af Eva Tønnesen



Læs mere

Mandag 19. april 2021
kl. 19.30



De stridbare danskere

Foredrag af René Karpantschof


Læs mere

Lørdag 8. maj 2021
kl. 09.30



Forårsudflugt til
Middelalderens
Nordsjælland


Læs mere

Mandag 17. maj 2021
kl. 19.30



Historievandring
i Roskilde

Med Jakob Zeuner


Læs mere

Arrangementer forår 2021



AFLYST - Mandag 25. januar 2021 kl. 19.30




Grundtvig, Beowulf og skjoldungerne



Foredrag af Vibeke A. Pedersen, editionsfilolog, ph.d. Center for Grundtvigforskning


I år er det 200-året for den første oversættelse af det oldengelske digt Beowulf til et moderne sprog.


I 1815 havde dansk-islændingen Grimur Thorkelin udgivet det oldengelske (eller angelsaksiske) digt Bjovulf på oldengelsk med sideløbende oversættelse til latin, og fem år senere forelå N.F.S. Grundtvigs oversættelse.


Men allerede i 1815 havde Grundtvig skrevet en slags anmeldelse af Thorkelins bog og foreslået adskillige rettelser til både tekstudgave og oversættelse. Samtidig søgte han af al kraft at lære sig selv oldengelsk – på et tidspunkt, hvor der hverken eksisterede ordbøger eller grammatikker til dette oldsprog.


Gradvist opnåede han en indsigt, der gjorde det muligt for ham at sammenholde det angelsaksiske digt med personkredse, han kendte fra den nordiske mytologi. Det lykkedes ham også at koble en af digtets personer sammen med en historisk figur og derved tidsfæste digtets handling. Hans indledning til oversættelsen er den første større videnskabelige beskæftigelse med digtet overhovedet, og Grundtvig grundlægger hermed faktisk den angelsaksiske sprogforskning.


Foredraget vil handle både om det angelsaksiske digt, Grundtvigs samlede oversættelse fra 1820 og hans forsøg på at sætte det ind i en større nationalhistorisk sammenhæng – herunder tilknytningen til skjoldungeslægten, der som bekendt har hjemme i Lejre.


Grundtvigs udgave kan læses her i kommenteret form: http://www.grundtvigsværker.dk/tekstvisning/6446/0#{%220%22:0,%22v0%22:0,%22k%22:0}


Og hans polemik med Thorkelin her:

http://www.grundtvigsværker.dk/tekstvisning/6984/0#{%220%22:0,%22v0%22:0,%22k%22:0}



AFLYST - Mandag 1. marts 2021



Kortlægningen af Danmark



Foredrag af Peder Dam, museumsinspektør


Historiske kort er en fantastisk kilde til at gøre os klogere på fortidens landskab samt til at forstå de gamle danske byer - og til at illustrere dette. Et flot kort er altid godt til at fange opmærksomheden.


De seneste år er arbejdet med historiske kort blevet meget nemmere for både fagfolk, lokalhistorikere og alle andre, der elsker kort. Kortene er blevet skannet og er ofte lettilgængelige på nettet. Det er blevet gratis at få fat på dem, hvor det tidligere ofte kostede gebyrer at få en kopi. Og en række programmer gør det nemt at sammenligne og sammenkoble kortene med andre kort eller andre historiske kilder.


I foredraget med museumsinspektør Peder Dam gives først en bred introduktion til kortlægningens historie fra antikken og op til i dag, og dernæst præsenteres en række kort fra Roskilde og omegn. Peder Dam udgav sidste år den anmelderroste bog Kortlægningen af Danmark.


Kort over Danmark af Olaus Magnus 1539.



Mandag 22. marts 2021 kl. 19.30




Den topografiske tradition i Danmark - J.P. Trap og hans forgængere



Foredrag af Eva Tønnesen, pensioneret stadsarkivar


Eva Tønnesen vil fortælle om ”den topografiske tradition i Danmark”, altså traditionen med at udgive Danmarksbeskrivelser. Foredraget illustreres med PowerPoints.


I disse år udkommer 6. udgave af TrapDanmark med helt aktuelle beskrivelser af de danske kommuner. Værket er planlagt til at fylde 34 bind omfattende samtlige 98 kommuner, og desuden udkommer teksten opdelt i 98 ”kommunebøger”. Der er til dato udkommet 14 bind, og nu er turen kommet til bindene om kommunerne i det tidligere Roskilde Amt.


Den første udgave af J.P. Traps Statistisk-topografisk Beskrivelse af Kongeriget Danmark udkom i 1858-60, og i de følgende udgaver blev værket efterhånden den autoritative Danmarksbeskrivelse, som vi kender den i dag.


Men hvem var egentlig J.P. Trap, hvorfor udgav han en Danmarksbeskrivelse, og hvilke forudsætninger havde han for at gøre det? Det kan man læse om i Traps egne, meget læseværdige erindringer Fra Fire Kongers Tid, hvorfra vi i Eva Tønnesens foredrag får en præsentation af forfatteren. Og ikke mindst: hvordan har værket udviklet sig over tid?


Kabinetssekretær J. P. Trap var ikke den første, der udgav en Danmarksbeskrivelse, det havde flere andre gjort før ham. Den første var Jens Lauritsen Wolf i 1654; men de mest kendte er Peder Hansen Resens Atlas Danicus fra 1680’erne og Erik Pontoppidans Danske Atlas fra 1763-81. I foredraget skal vi høre nogle eksempler på, hvad disse gamle topografer havde at fortælle om forskellige steder i Roskilde Amt, sådan som de blev opfattet dengang.


Billedet viser kabinetssekretær og topografisk forfatter J.P. Trap (1810-1856). Malet af Otto Bache



Mandag 19. april 2021



De stridbare danskere



Foredrag af René Karpantschof, ph.d.


Danmarks moderne gennembrudstid var mere vild og voldsom end hidtil antaget. Også Roskilde og omegn oplevede sin del af dramaet.


Det viser René Karpantschof i sin anmelderroste danmarkshistorie om årene 1848-1920 (De stridbare danskere. Efter enevælden og før demokratiet 1848-1920, udg. 1919).


Mød forfatteren og få nyt syn på grundloven, andelsbevægelsen og højskolerne – og hør om forfulgte kristne, morderiske anarkister, farlige tjenestepiger og glemte fredsaktivister. Det hele starter og slutter med Sønderjylland og kongehusets politiske rolle, og undervejs møder vi de dengang helt nye danskertyper som socialdemokrater, radikale, Venstrefolk og konservative.


Billedet viser René Karpantschof.



Lørdag 8. maj 2021 - TILMELDING NØDVENDIG




Forårsudflugt til Middelalderens Nordsjælland



Historisk Samfunds forårsudflugt vil gå til Nordsjælland lørdag den 8. maj 2021 med afgang kl. 07.30 fra pladsen ved Rådhuset, Køgevej 80, Roskilde (indkørsel fra Gormsvej). Hjemkomst forventes ca. kl. 18.00.


Vi har tidligere besøgt Nordsjælland i flere omgange. Sidste gang var i 2007, hvor turen - i anledning af ”Industriens År” - bl.a. gik til Krudtværksmuseet i Frederiksværk, Hammermøllen i Hellebæk og Nivågård Teglværk. Denne gang vil fokus være på Middelalderens Nordsjælland, dvs. perioden fra midten af 1000-tallet til Reformationen i 1536.


Nordsjælland er overvejende en betegnelse for egnen nord for København mellem Roskilde Fjord og Øresund. Området har siden 1500-tallet været præget af kongernes slotte og skove. Hvor der i Middelalderen på det øvrige Sjælland blev oprettet et utal af herregårde, oprettedes ingen - eller så godt som ingen - i Nordsjælland. Derimod byggedes der slotte, kirker og klostre, og det er et skønsomt udvalg af disse, vi skal besøge. Jørlunde Kirke (der menes at være bygget af Skjalm Hvide), Æbelholt Kloster (eller rettere ruinerne af et augustiner-kloster), Nødebo Kirke (angiveligt Nordens ældste bygning), Esrum Kloster & Møllegård (anlagt af Cistercienserordenen i 1151), ruinerne af Søborg Slot (hvor den senere dronning Margrete 1. angiveligt blev født i 1353), Gurre Slotsruin (hvor kong Valdemar 4. Atterdag døde i 1375), Karmeliterklosteret med Sct. Mariæ Kirke i Helsingør, Birkerød Kirke (en af Nordsjællands mange middelalderkirker med kalkmalerier) og Bastruptårnet (fra omkring 1120, opført af Ebbe Skjalmsen).


Turen koster 650,- kr. pr. person, og beløbet dækker bustransport, entreer, rundvisning i Karmeliterklosteret med Sct. Mariæ Kirke, frokost med øl/vand og snaps samt kaffe ved bussen på passende steder.


Tilmelding til kassereren pr. e-mail: benthansen60@hotmail.com eller pr. telefon: 27 29 11 95 - hvorefter opkrævning af deltagerbidrag vil blive udsendt til de tilmeldte deltagere.


Med venlig hilsen


Turudvalget - Henrik Denman, Niels Thomsen og Bent Hansen


PS! Der er gratis døgnparkering lørdag/søndag ved Rådhuset, indkørsel fra Gormsvej.


Fotos fra venstre: Æbelholt Klosterruin, Esrum Kloster, Søborg borgruin, Birkerød Kirke.



Mandag 17. maj 2021



Historievandring i Roskilde



Med Jakob Zeuner


Jakob Zeuner fører os fra Roskilde Kloster til Skt. Agnes husene igennem Klostermarken og Berthe Margrethe Anlægget og fortæller undervejs om historierne bag.


Vi mødes ved porten til Roskilde Kloster, Sct. Pedersstræde 8.


Jakob Zeuner har tidligere udgivet bogen Sankt Agnes – fra nonnekloster til nutid og er ved at forfatte en ny bog om Roskilde Kloster, som Historisk Samfund for Roskilde Amt vil udgive i 2021.


Billedet viser Jakob Zeuner ved Klosterkilden i Roskilde.



Vil du være med til et af vores mange spændende arrangementer?


Bliv medlem

Historisk Samfund Roskilde Amt



Webmaster: Bent Hansen
info@historisksamfundforroskildeamt.dk


Bliv medlem