Historisk Samfund


for Roskilde Amt


  • Forside
  • Foreningen
    • Om os
    • Bestyrelse
    • Vedtægter
    • Årsberetninger
  • Arrangementer
    • Kalender
    • Tidligere udflugter
  • Nyheder 2020/2021
    • 2021
    • 2020
  • Årbøger
    • Årbøgerne
    • Manuskripter og redaktion
  • Bliv medlem
    • Tilmeld dig
    • Privatlivspolitik
  • Nyheder 2022/2023

Programmet for foråret 2023



Kære medlemmer


Programmet for forårets foredrag er nu klart og kan ses her på siden.


Alle vores foredrag afholdes kl. 19.30 i auditoriet i Roskilde Rådhus.


I forårsprogrammet tilbyder vi et foredrag, som man både kan opleve i auditoriet i Roskilde Rådhus eller vælge at høre online i sit hjem. Foredrag holdes af historiker ved Roskilde Universitet, Claus Bundgård Christensen, og handler om den danske nazist Wilfred Petersen.


Historisk Årbog 2023 er udkommet og uddelt til alle medlemmerne. Hvis man vil købe ekstra eksemplarer til f.eks. gaver, skal man blot kontakte foreningens kasserer, Bent Hansen, på benthansen60@hotmail.com eller på 2729 1195.


Forårets første foredrag bliver med Rasmus Kjærgaard Petersen (billedet) og handler om skurke og helte i Roskilde Domkirke. Arrangementet foregår mandag foredrag online finder sted mandag 23. januar kl. 19.30.


Med venlig hilsen

Gorm Bruun Hansen

formand



Mandag 23. januar 2023 kl. 19.30



Helte og skurke i Roskilde Domkirke

Foredrag af Rasmus Kjærgaard Petersen


Læs mere

Mandag 27. februar 2023 kl. 19.30



Følg Wilfred - en dansk nazist

Foredrag af Claus Bundgård Christensen

OGSÅ ONLINE



Læs mere

Mandag 27. marts 2023
kl. 19.30



Den skarpe eksamination

Foredrag af Tyge Krogh

GENERAL-
FORSASMLING inden foredraget


Læs mere

Mandag 24. april 2023
kl. 19.30



Danmarks første europæer?

Foredrag af Mia Münster-
Swendsen


Læs mere

Lørdag 13. maj 2023
kl. 11.00



Besøg Tadre Mølle

HUSK TILMELDING


Læs mere

Arrangementer forår 2023



Mandag 23. januar 2023 kl. 19.30




Skurke og helte i Roskilde Domkirke



Foredrag ved Rasmus Kjærgaard Petersen, lektor Himmelev Gymnasium


Nutidens debat om mindesmærker har delt vandene. En del mener, at monumenterne skal fjernes/flyttes eller som minimum forsynes med skilte, hvor man kan se, hvor slemme folk har været, dengang de levede. Men er det fair at udsætte historiske personer for nutidens moralbegreber?


Med udgangspunkt i Domkirkens gravmæler og udvalgte statuer i Danmark vil Rasmus Kjærgaard Petersen komme ind på, hvordan historien bruges i nutidens politiske debat.


Desuden vil han fortælle om erindringskultur, for det er faktisk slet ikke første gang, at vi har været uenige om mindesmærker, og hvad vi skal bruge dem til.



BEMÆRK - OGSÅ SOM ONLINE FOREDRAG, SOM KRÆVER TILMELDING

Mandag 27. februar 2023 kl. 19.30



Følg Wilfred!



Foredrag af Claus Bundgård Christensen, historiker ved Roskilde Universitet


Foredraget er baseret på den anmelderroste biografi om nazisten Wilfred Petersen (1905-1981) og hans gruppe. Følg Wilfred! er fortællingen om Wilfred Petersen og hans folk, som vi følger fra mellemkrigstiden og ind i besættelsestiden, hvor de blev den mest kompromisløse af de nazistiske grupperinger.


Wilfred Petersen var fører for et revolutionært politisk parti med få hundrede medlemmer, men alligevel fik han afgørende indflydelse på dansk nazismes historie.


Med ham og folkene omkring ham som hovedpersoner udfoldes fortællingen om en radikaliseret subkultur og et miljø, hvor man udviklede sin egen version af nazismen, og hvor gadevold, gemen kriminalitet og aktivisme gik hånd i hånd. En skæbne uden fortilfælde i dansk politisk historie.


Som et forsøg vil det være muligt at følge foredraget on-line. Besked herom kommer senere.


Tilmelding: Man tilmelder sig ved at sende en mail til henrik.denman@mail.dk


Billedet viser Claus Bundgård Christensen.



Mandag 27. marts 2023 kl. 19.30




Den skarpe eksamination



Foredrag af Tyge Krogh, seniorarkivar ved Rigsarkivet, dr.phil.


Danmark har en fremtrædende plads i historien som torturnation, og i Oplysningstiden var Danmark en af de allerflittigste stater i Europa til fuldt lovligt at bruge tortur – også kaldet den skarpe eksamination - for at fremtvinge tilståelser, hvilket stort set er forbigået i dansk historieskrivning.


I 1500- og 1600-tallet blev hundredvis af dødsdømte hekse og tyve tortureret, og mellem 1686 og 1837 blev flere tusinde tyveritiltalte tortureret i den københavnske inkvisitionskommission.


I foredraget vil Tyge Krogh fortælle den ukendte historie om tortur i Danmark, og han vil dykke ned i de tortureredes verden og blandt andet fortælle om en sag fra Roskilde-egnen, som blev opklaret ved tortur i Inkvisitionskommissionen.


Foredraget holdes efter generalforsamlingen.



Mandag 24. april 2023 kl. 19.30



Danmarks første europæer? En aften om ærkebiskop
Eskil af Lund (ca. 1100-1181)



Foredrag ved Mia Münster-Swendsen, Professor (MSO) på Roskilde Universitet


Eskil er nok dén helt centrale kirkelige skikkelse i Danmarks højmiddelalder, men alligevel har han i høj grad stået i skyggen af mere velkendte personligheder, først og fremmest hans efterfølger, Absalon.


Årsagerne til dette er mange. Grunden til det fordrejede billede af Eskil blev lagt allerede kort efter hans død, i Saxos store propagandaskrift, hvori Eskil indtager en højst bemærkelsesværdig rolle.


Eftertidens historikere overtog derefter i det store hele Saxos overvejende negative udlægning af Eskils personlighed og virke.


Men hvem var Eskil? Hvilken betydning fik han for den danske – og nordiske – kirke, som han var leder af i mere end en menneskealder?


Billedet er fra Jørlunde Kirke.



Lørdag 13. maj 2023 kl. 11.00



Besøg Tadre Mølle



Husk tilmelding


Årets Museumstur går til den kendte Tadre Mølle. Her vil et medlem af møllens venner vise rundt, fortælle om møllens historie og vise os en mølles funktioner.


Der er også en mindre udstilling. Tadre Mølle ligger i dag i Nationalpark Skjoldungernes Land, og en repræsentant for Nationalparken vil orientere herom.


Vi mødes ved møllen (der er P-plads) Tadre Møllevej 23, 4330 Hvalsø, lørdag 13/5 kl. 11.00.


Der er begrænset plads i de små lokaler, hvorfor det er nødvendigt med forhåndstilmelding. Besked herom vil fremkomme i god tid før besøget.


Der skal påregnes en mindre selvbetaling for entre og rundvisning.




Lørdag 3. juni 2023 - TILMELDING NØDVENDIG




Forårsudflugt til Ringsted, Sorø, Tissø og Reersø



Historisk Samfunds forårsudflugt vil gå til Ringsted, Sorø, Tissø og Reersø lørdag den 3. juni 2023 med afgang kl. 07.30 fra pladsen ved Rådhuset, Køgevej 80, Roskilde (indkørsel fra Gormsvej). Hjemkomst forventes ca. kl. 19.00.


Vi har af indlysende grunde igennem årene besøgt flere steder på Sjælland - også i de dele, hvor forårsturen går til, men det er efterhånden mere end ti år siden. Turen vil gå til Sankt Bendts Kirke i Ringsted, der er gravkirke for Danmarks konger fra Valdemar 1. den Store og frem til Erik 6. Menved.


Vi vil også besøge Sorø bl.a. med en kort byvandring og besøg i den nyrestaurerede Klosterkirke (billedet nederst), der er gravkirke for Hvideslægten; i 1300-tallet blev den gravkirke for kongeslægten, og bl.a. Christoffer 2., Valdemar 4. Atterdag og Oluf 2. ligger begravet her. I 1412 blev også Margrete 1. bisat her, men året efter flyttet til Roskilde Domkirke.


Der bliver også besøg i yderligere et par kirker. Vi kører videre til Tissø, der med sine ca. 13 km2 er Danmarks fjerdestørste ferskvandssø (efter Arresø, Esrum Sø og Mossø); langs vestbredden af søen er der bl.a. fundet resterne af en rig bebyggelse fra ca. 600-1050.


Turen slutter på halvøen Reersø, der strækker sig ud i Storebælt og adskiller Jammerland Bugt fra Musholm Bugt. På den østlige del ligger byen Reersø (516 indbyggere, 2014) med gamle gårde fra 1700-tallet, Reersø Kirke (opført 1903-04) og en lille havn. Som et kuriosum kan nævnes, at Reersø er kendt for sin bestand af haleløse katte.


Frokosten indtages i Støvlet Katrines Hus ved Sorø sø. Turen koster 900 kr. pr. person, og beløbet dækker bustransport, rundvisninger, frokost med øl/vand og snaps samt kaffe ved bussen på passende steder.


Tilmelding til kassereren pr. e-mail: benthansen60@hotmail.com eller pr. telefon: 27 29 11 95 senest d. 20. april 2023 - hvorefter opkrævning af deltagerbidrag vil blive udsendt til de tilmeldte deltagere.


HUSK! Man kan allerede nu tilmelde sig efterårsturen 22.-24. september til Sydvestjylland.


Billedet viser Sorø Klosterkirke.



Vil du være med til et af vores mange spændende arrangementer?


Bliv medlem

Historisk Samfund Roskilde Amt



Webmaster: Bent Hansen
info@historisksamfundforroskildeamt.dk


Bliv medlem