Historisk Samfund


for Roskilde Amt


  • Forside
  • Foreningen
    • Om os
    • Bestyrelse
    • Vedtægter
    • Årsberetninger
  • Arrangementer
    • Kalender
    • Tidligere udflugter
  • Nyheder 2021
    • 2021
    • 2020
  • Årbøger
    • Årbøgerne
    • Manuskripter og redaktion
  • Bliv medlem
    • Tilmeld dig
    • Privatlivspolitik
  • Nyheder 2024

Hvert år arrangerer vi en dags- og weekendudflugt til forskellige historiske mål i landet.



Herunder kan du læse vores referater fra tidligere udflugter samt se en række billeder derfra. Du er velkommen til at rette henvendelse til os, hvis der er noget, du vil spørge om.


Vi træffes bedst på info@historisksamfundforroskildeamt.dk



Ekskursion til Viborg den 28.-29. september 2019



Målet for efterårets to-dagestur var Viborg og omegn. Turen havde 48 deltagere.


Første etape gik fra Roskilde Rådhus til Odden Færgehavn. Undervejs fik vi fortalt om Geopark Odsherred, som er Danmarks første UNESCO-geopark. Det betyder, at det er et landområde med en særlig geologi, som bedst kan sammenlignes med en nationalpark. På Sjællands Odde passerede vi den rødkalkede Odden Kirke, hvor man kan bese monumentet for de faldne fra Slaget ved Oddens kyst i 1808 og monumentet over søhelten PeterWillesmoes, der også døde i slaget.


Fra Ebeltoft Havn gik turen via Ebeltoft til Rønde, hvor der blev fortalt om Mols Bjerge, General Ryes Skanser ved Helgenæs og Kalø Slotsruin. Mod Randers hørte vi om Rosenholm Slot, som er den herregård i Danmark, der i længst tid har tilhørt den samme familie, nemlig Rosenkrantz’erne. Efter Randers gik det ad landevej 16 mod Viborg, hvor vi kunne se Fussingø Sø på venstre side og fik fortalt om Fussingø Avlsgård og historien om herregården, der ligesom Kalø Slot blev konfiskeret af den danske stat i 1946.


Fra Tjele til fabriksmuseum


På vejen hørte vi om herregården Tjele, der er landets ældste herregård, og hvis tilknytning til Marie Grubbe er beskrevet af digterne Ludvig Holberg, St. St. Blicher og Juliana Preisler. Fra hovedvejen gik turen gennem den naturskønne Nørreådal med dens rige fugleliv og forbi Viskum Kirke, der har et altermaleri af Anton Dorph, og mindestøtten for hofjægermester Hans Helmuth Lüttichau i Viskum.


Første stop var en rundvisning i Bruunshaab Gamle Papfabrik, som er Danmarks eneste arbejdende fabriksmuseum. Den blev opført i starten af 1800-tallet som klædefabrik, men produktionen blev i 1900-tallet omlagt til papprodukter.


Selskabet indtog frokosten i Brænderigaarden i Viborg, der er smukt beliggende på Borgvold ved søerne. Herfra kørte vi til Viborg Domkirke, hvor der var god tid til at besigtige udsmykningen – kalkmalerier og loftsmalerier af Joakim Skovgaard, udført i henholdsvis 1901-06 og 1911-13.


På den efterfølgende byrundtur hørte vi om den nørrejyske stænderforsamling, som netop havde til huse i Viborg i en nedrevet bygning tæt ved domkirken. Vi så den gamle katedralskole og det gamle rådhus med Skovgaard Musset, Stænderpladsen med den tidligere Vestre Landsret, Ting- og Arresthuset og Sukkenes Bro og videre til Hans Tausens Minde og Grøbrødre Kloster. Her fik vi i tilgift fortællingen om Jacob Worm og hans forbindelse til både Hans Tausen og Viborg.


På gåturen gennem byen beså vi Nytorv og Hjultorvet, hovedstrøget Sct. Mathias Gade og Latinerhaven, og vi besøgte Sortebrødre Kloster.


Efter rundturen kørte vi til Palads Hotel i Viborgs centrum, hvor vi indtog middagen.


Hald Hovedgaard


Søndag gik turen først til Hald Hovedgaard. Her var der god tid til at se parken og den informative udstilling om De fem Hald’er i Hald Laden. Bussen kørte via Dollerup Bakker til mindestenen i Finderup for mordet i Finderup Lade 1286. Vi fik derefter en tur ind i Hald Ege med De Røde Barakker, der blev oprettet i 1916-17 som lazaret- og udvekslingslejr for fremmede krigsfanger.


Vi spiste frokost i Birgittelyst syd for Viborg. Eftermiddagsprogrammet tog os til Asmild Kirke, som fra omkring 1170 udgjorde en del af et kloster for nonner af Augustinerordenen, og hvor Viborgbispen tidligt havde sin residens.


Herfra gik turen mod syd til landsbyen Thorning, hvor St. Blicher var præst, og hvor han skrev mange af sine kendte noveller, bl.a. ”Brudstykker af en Landsbydegns Dagbog”. Her besøgte vi Thorning kirke, som bl.a. er kendt for sit smukke altermaleri af Sven Havsteen-Mikkelsen.


Hjemrejsen gik over Fyn, og vi ankom til Roskilde ca. kl. 20 søndag.




Se billeder fra turen herunder.



Ekskursion til Sydslesvig den 22.-23. september 2018



Turen foregik den 22.-23. september og havde 43 deltagere.


Vejret var fint til de to dages udflugter. Midt på lørdag formiddag nåede vi frem til den dansk-tyske grænse, hvor vi kørte gennem byen Kupfermühle lige syd for Kruså på vej til Flensborg. Vi havde desværre ikke tid til at gøre stop her, men byen er kendt for kobbermøllen, som oprindeligt blev grundlagt af Christian 4. i 1612 og var den første fabrik i det slesvigske område. I Kupfermühle findes stadigvæk de gamle fabriksbygninger samt arbejdernes boliger, og man kan i dag med stort udbytte besøge Kobbermølle Museum, der råder over en stor samling kobber- og messingprodukter fra fabrikken.


Vi ankom til Flensborg fra nord og kørte ad havnefronten Schiffsbrücke med flere store sejlskibe til centrum, hvor vi besøgte den danske kirke Heiliggeistkirche, bygget i 1386. Kirkens præst Viggo Jacobsen, der tillige er Dansk Kirkes førstemand syd for grænsen, fortalte om kirkens historie og om Bjørn Nørgaards kunstværk ”Pinseporten”.


Glücksborg Slot


Fra Flensborg fortsatte vi til Glücksborg Slot, der blev bygget af Christian 3.s søn, hertug Hans den Yngre af Slesvig-Holsten-Sønderborg. Slottet blev opført på ruinerne af det gamle og mægtige Ryd kloster fra 1209, der blev nedlagt ved reformationen i 1538.


Slottet er bygget i en kunstigt opdæmmet dam på en to en halv meter høj granitsokkel. Den er forbundet med land ved en bro. Det hvidpudsede renæssanceslot er en kvadratisk bygning, der består af tre treetagers sammenbyggede gavlhuse med sadeltag. I hvert hjørne blev der bygget et ottekantet tårn. Byggeriet stod på fra 1582 til 1587. På slottet blev vi delt i to grupper med hver sin rundviser. Vi indtog frokost i Hotel Am Wasserschloss lige overfor Glücksborg Slot.


Efter frokosten kørte vi mod Slesvig By gennem den vestlige del af halvøen Angel, hvor flere lokaliteter af historisk interesse blev omtalt.


I Slesvig By kørte vi direkte til Gottorp Slot, hvor vi fik mulighed for at gå rundt på egen hånd og se en del af de oprindelige slotsrum og Nydambådene, som indtager en fornem plads blandt de danske jernalderfund.


Efter den oprindelige plan skulle vi have overnattet på et hotel i selve Slesvig By, men hotellet løb fra deres aftale. I stedet fik vi et hyggeligt og afslappende ophold på Hotel Wittensee ca. 35 km sydøst for Slesvig By.


Byrundtur i Slesvigs gamle bydel


Søndag blev indledt med en guidet byrundtur gennem Slesvigs gamle bydel. Vi gik fra den gamle kirkegård ved Skt. Michaelis menighedshus, hvor der står et gravmæle over 170 faldne danske soldater fra Treårskrigen og en gravsten over Carlo og Ernesto Dalgas, der var brødre til hedeopdyrkeren Enrico Dalgas. Herfra så vi på flere prægtige og velbevarede byhuse fra 1600- og 1700-tallet og sluttede turen ved det gamle rådhus, hvis stændersal husede hertugdømmet Slesvigs stænderforamling.


Herfra gik turen til Dannevirke, som er det største nordiske fortidsminde. Det tidligste Dannevirke går tilbage til perioden ca. 650-737. Det første svært armerede anlæg i Dannevirke er Palisadevolden, som er dateret til 737. Det var en drastisk forsvarsforanstaltning mod ydre fjender. I Haralds regeringstid (ca. 960- ca. 985) skete en vigtig fornyelse af Dannevirke-stillingen gennem anlæggelsen af Forbindelsesvolden. Den er ca. 3½ km lang og dermed et af de store volddrag i Dannevirke. Valdemar den Store havde arvet et alvorligt udenrigspolitisk problem, nemlig truslen mod landegrænsen i syd. Han havde derfor sin fulde opmærksomhed henvendt på dette problem, og han blev den sidste store bygherre på voldanlægget. Han forstærkede Hovedvolden med en mur af teglsten.


Rømningen af Dannevirke


Dannevirke fik sidst betydning under Anden Slesvige Krig i 1864. En preussisk-østrigsk hær gik 1. februar 1864 ind i hertugdømmet Slesvig. Den danske hær rømmede Dannevirke-stillingen 5.-6. februar og trak sig tilbage til Dybbølstillingen, som blev fastholdt under kraftig beskydning, indtil de preussiske tropper indtog stillingen ved stormen på Dybbøl 18. april 1864. Vi fik ved besøget på Dannevirke lejlighed til at se nærmere på den gamle kanonskanse 14, som tyske og danske pionerenheder i fællesskab har genopbygget.


Fra Dannevirke gik turen til Nordens største og vigtigste by i vikingetiden. I dag domineres indtrykket af Hedeby af den 1300 m lange halvkredsvold.


Frokosten blev serveret på restaurant Strandhalle i Slesvig By. Herfra var der kort gåafstand til Slesvig Domkirke, hvor foreningens formand, Gorm Bruun Hansen, fortalte om kirkens historie og hovedværket Bordesholmalteret. Passionsalteret er dekoreret med 16 scener, der spænder fra Jesu tilfangetagelse over korsgangen og korsfæstelsen til himmelfarten og udgydelsen af helligånden.


Turen nærmede sig nu sin afslutning og det var tid til at sætte kursen mod den danske grænse. På vejen dertil gjorde vi stop ved Sankelmark lidt syd for Flensborg, hvor et afgørende slag fandt sted den 6. februar 1864, efter at den danske hær havde rømmet Dannevirke. Vi gjorde stop ved det danske monument ved Sankelmark, som er lavet af professor Dahlerup, der bl.a. er kendt for Det kongelige Teater i København.


Henrik Denman


Se billeder fra turen herunder.


Billeder fra venstre:


Vi blev delt i to grupper, der med hver sin rundviser så interiøret på Glücksborg Slot. Foto: Henrik Denman


Den gamle bydel i Slesvig by kan fremvise flere fine eksempler på velbevarede byhuse fra 1600- og 1700-tallet. Foto: Henrik Denman


Besøget ved Dannevirke gav også mulighed for en rundtur i Dannevirke Museum. Foto: Henrik Denman


En gruppe af deltagerne beså den lange halvkredsvold, som dominerer Hedeby. Foto: Henrik Denman



Vil du være med til et af vores mange spændende arrangementer?


Bliv medlem

Historisk Samfund Roskilde Amt



Webmaster: Bent Hansen
info@historisksamfundforroskildeamt.dk


Bliv medlem