3. december 2020 Af Søren Lyder Jacobsen, klosterforvalter Roskilde Kloster
I forbindelse med Roskilde adelige Jomfruklosters oprettelse i 1699 i den tidligere herregård Sortebrødregård fra ca. 1550 - 1565, blev der i den gamle fruerstue på første sal i gårdens sydlige sidefløj indrettet en kirkesal.
Hvordan dette kirkerum oprindeligt har set ud, er der ikke nogen dokumentation for. Men sikkert er det, at kirkens alter og prædikestol er indsat omkring dette tidspunkt. Kirken er officielt indviet i 1701.
Der har været mange ændringer, renoveringer og restaureringer gennem tiden, men desværre er der ikke megen dokumentation herfor. Meget markant er restaureringen i 1856, hvor der kom helt nye stolestader i kirken. Men også senere er der sket ændringer, bl.a. som følge af skiftende tiders nye installationer. I 1960-erne fik kirken sit nuværende udtryk, bl.a. med nye farver, ændring af stolestader mv. Den senest større ændring skete, da det historiske Matthison-Hansen orgel, som er i udlån fra Roskilde Museum, blev installeret i 1998.
Men tiden slider på både rummet og inventaret, og 60-ernes lidt hårdhændede renovering passer ikke godt med hverken nutidens smag eller de historiske forhold. Det har derfor længe været et ønske at restaurere både kirkerummet og -inventaret, ikke mindst alteret og prædikestolen, begge dele tyske træskærerarbejder i bruskbarok.
Inden man kom så vidt, viste det sig, at kirkegavlen på grund af en tidligere fejlreparation ikke havde konstruktiv forbindelse til tagværkernes tømmerkonstruktion. Derfor måtte gavlen først sikres, hvilket blev gennemført i 2019 til en pris på ca. 460.000 kr.
Projekter
I 2020 kunne man så tage fat på næste projekt i kirken, restaurering af alter og prædikestol. Alt træskærerarbejde er blevet grundigt afrenset, afslåede dele rekonstrueret, alteret er blevet opsat på ny og forsvarlig måde og alt guldarbejde er blevet fornyet med 20 karats bladguld. Disse arbejder er færdiggjort i december 2020. Den samlede pris er godt ½ mio. kr. I forbindelse med dette projekt viste det sig, at alteret ikke er bygget til Klosterkirken, og at alteret eller dele heraf tydeligvis har siddet andre steder, inden det er kommet til Roskilde adelige Jomfrukloster.
Med dette restaureringsarbejde godt overstået, er det næste projekt en egentlig restaurering af hele kirkerummet og det resterende inventar. I den forbindelse skal kirken tømmes, lofter og vægge, der er stærkt medtagne, skal repareres, de nuværende ”dagligstuegulvtæpper” skal fjernes og gulvet afhøvles og sæbebehandles, stolestaderne skal bringes tilbage til original stand, sædepuder, knæfald mv. skal fornys, 1700-tals dåbstøjet og messehaglen skal restaureres og nyopsættes, og der skal etableres moderne museumsbelysning på de udstillede genstande. Hele kirkerummet skal farvesættes i nye lyse farver, og der skal installeres diskret, moderne kirkekunst. Til disse to sidste opgaver har den kendte billedkunstner Maja Lisa Engelhardt beredvilligt stillet sig til rådighed.
Alle disse projekter kan kun lade sig gøre ved hjælp af støttemidler fra fonde. De første to projekter er hovedsageligt finansieret af en anonym familiefond, Brand af 1848 Fond, Frøken Constance Fuhrs Fond og klosteret selv. Det næste projekt kommer til at ligge i størrelses¬ordenen 2,5 mio. kr. og fondssøgningen er i fuld gang i håb om at kunne starte projektet medio 2021.
Foreløbig har klosteret til dette projekt været begunstiget af flotte donationer fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, og en anonym familiefond. Ved udgangen af 2020 mangler der ca. 1 mio.kr. for at opnå fuld finansiering.
Illustration: Altertavlen ni Roskilde Klosterkirke efter restaureringen i 2020. Foto: Roskilde Kloster